Eindhoven: een stad met een lange en vaak mooie historie.
Feitje: Eindhoven kreeg al stadsrechten in 1232! Eerder dan Amsterdam! Maar daar is niet veel meer van zichtbaar. En ook waardevolle historie van recenter datum krijgt lang niet altijd de aandacht die ze verdient.
De stad is van mensen. Die mensen, de bewoners, hebben ook een geschiedenis. Die verder gaat dan ouders en grootouders. Die terug te vinden is in gebouwen, wijken, stadsgroen en -parken: het erfgoed van Eindhoven (en omgeving).
Erkenning van de waarde van het erfgoed is erkenning van wat bewoners tot waardevolle mensen maakt.
Wij zijn niet van “behoud om het behoud”. Het zichtbaar maken en houden van de historische wortels van het leven in de omgeving kan op veel manieren.
Vaak door restauratie en behoud, maar zeker ook door aanpassing en doorontwikkeling met respect voor het erfgoed.
Begin jaren ’90 van de vorige eeuw was het gemeentebestuur van plan het oude Van Abbemuseum te laten verdwijnen in een nieuw gebouw.
Met behulp van de Eindhovense bevolking hebben deze initiatiefnemers van de stichting dat weten te voorkomen!
- Wil Wernink
- Henny Grote
- Olly de Vries-van Abbe
- Willem Draisma
- Henk Staals
- Harrie Kuyken
- Leo de Bever
Het resultaat is een vernieuwd museum dat een unieke combinatie vormt van moderne en Delftse School-architectuur.
Wij Eindhovenaren hebben een herkenbaar gebouw in het stadsbeeld behouden.
Na dit eerste succes is de stichting gewoon doorgegaan want veel erfgoed wordt nog steeds bedreigd. Vaak is niet helder hoe Eindhovenaren zich sterk kunnen maken voor een erfstuk waar ze een band mee hebben of voor behoud van het karakter en de gezelligheid in onze stad.
De vrijwilligers van de Henri van Abbestichting helpen iedereen die erfgoed in Eindhoven en omgeving een warm hart toedraagt en zich wil inzetten voor een plezierige stad om in te leven.
Ook u bent welkom om ons mee te helpen of om uw probleem aan ons voor te leggen.
De ontwikkeling van de stad staat niet stil, integendeel. De economische ontwikkeling en de grote behoefte aan woningen leggen een grote druk op de planmakers en daarmee op de huidige bewoners om de ontwikkelingen te reguleren zodat het aangenaam wonen blijft, met waardering voor het erfgoed als beschermwaardige inspiratiebron. De Henri van Abbestichting ontwikkelt zich mee als belangenbehartiger en als meedenker.
U bent welkom als meedenker in een van onze werkgroepen: (Religieuze) Monumenten, Groen, Kunst in de Openbare Ruimte en Ruimtelijke kwaliteit.