In memoriam: Olly de Vries-van Abbe (1935-2017)

Vrijdagmorgen 13 januari is in het Tilburgse Elisabeth-ziekenhuis de Eindhovense kunstenares Olly de Vries-Van Abbe overleden. Zij was de oudste dochter van Albert van Abbe en de oudste kleindochter van Henri van Abbe, de oprichter van het Van Abbe museum. Opgegroeid tussen kunstenaars en kunstobjecten openbaarde zich al snel een uitgesproken creativiteit in het leven van Olly. Na haar middelbare school bezocht zij de Kunstacademie in Arnhem en studeerde beeldhouwkunst bij Cephas Stauthamer.
Hoewel zij ook moeder was van vier kinderen bleef zij op de eerste plaats dag en nacht bezig met haar beelden. Zo maakte zij vele kinderkopjes in steengoed en brons en vereeuwigde in opdracht industriëlen en politici, waaronder Frits Philips en Gerrit Brokx. Naast de vele beelden verfraaide zij graag gevels met grote keramische voorstellingen. Altijd figuratief. Bekend is de mandarijn met geisha’s op de gevel van het Mandarin Hotel, hoek Geldropseweg/Vestdijk. In een tientallen meters lang keramiek werd de geschiedenis van de paters vastgelegd in het klooster van Panningen. Bekend was haar strijdbaarheid voor het behoud van mooie oude gebouwen. Na afbraak van het Stadhuis in de Rechtestraat werd haar dan ook gevraagd een bronzen tegel te ontwerpen in het plaveisel van de Rechtestraat met de beeltenis van het Stadhuis.
Zij was het ook die 25 jaar geleden als eerste de noodklok luidde toen de Gemeente van plan was het van Abbe-museum af te breken. Het museum dat haar opa aan de stad geschonken had.
Met verontruste Eindhovenaren richtte zij de Henri van Abbe Stichting op, die nu nog actief is op het gebied van monumentenzorg in onze stad.
Olly van Abbe bleef tot het laatst bezig in haar bescheiden atelier aan de Zwembadweg. De tietallen kinderen die bij haar model gezeten hebben zullen haar herinneren als een lieve en getalenteerde tante.
Wij wensen Marc, Elsje, Antonie en alle familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe.