Complex De Burgh

Dit tweelaagse bakstenen landhuis, gebouwd in de stijl van de neorenaissance, werd in 1912 gebouwd door J.Th.J. Cuypers. In het midden van de voorgevel bevindt zich een middenrisaliet met topgevel en een erker met balcon erboven. Een boogfries en lisenen bevinden zich in de achtergevel. Het pand heeft een samengesteld leien schilddak en een toren met peerkraalspits. Boven de achteruitgang bevindt zich een wapenschild van de familie Smits van Oijen. Het pand is gelegen in een parkachtige omgeving in het stadsdeel Stratum. In de tuin achter de villa ligt een forse vijver.
Verder staan er op het terrein onder meer een tuinmanswoning uit dezelfde bouwperiode en -stijl als het landhuis en een kapel uit de wederopbouwperiode, gebouwd in 1952 onder architectuur van J. Bouwmans en J. van Dillen. Ook staat er op het terrein een cirkelvormig verzorgingshuis.

Uit onze notulen:

13 april 2016

Op Glorieux zal gezamenlijk worden opgetrokken met Trefpunt Groen. Het gebied is nu een
Landgoed en dat beperkt de mogelijkheden om te bouwen.

2 maart 2016

De directie wil een nieuw pand (een knechtenwoning) optrekken op het
terrein, achter de kapel. Dit gebouw wordt een kopie van het originele, dat gesloopt is toen
de rondweg werd aangelegd. De gemeente is tegen bebouwing op die plaats. Het pand moet
elders op het terrein worden opgetrokken.

19 september 2012

Voorgesteld wordt om de Henri van Abbeprijs dit jaar toe te kennen aan de zusters van Glorieux voor het opknappen van huize De Burgh en de plannen voor de omliggende tuin. Een kleine delegatie uit het bestuur zal het pand bezoeken en haar oordeel daarover geven. Vervolgens wordt de nominatie definitief.

Project: Complex De Burgh
Adres: Geldropseweg 168-170, Eindhoven
Bouwjaar:
 1912 (landhuis/later verpleeghuis en portierswoning), 1952 (kapel), 2019 (knechtenwoning)
Probleem:
 bedreiging van het Rijksmonument door eventuele verkoop, uitbreiding met herbouw van een knechtenwoning die in 1963 is gesloopt, wordt niet toegestaan door de gemeente.
Doel: instandhouding van het monument en bevorderen dat de knechtenwoning op het terrein wordt herbouwd.
Voorlopig resultaat: bedreiging voor het landhuis is weggenomen, dit is in oorspronkelijke staat gerestaureerd, inclusief het landgoed, waarvoor Glorieux van ons de Henri van Abbeprijs heeft ontvangen. Inmiddels heeft de gemeente groen licht gegeven voor de herbouw van de knechtenwoning op het landgoed, zij het op een andere locatie dan de oorspronkelijke locatie.