Polynormwoningen

In het voorjaar van 1948 wordt N.V. Polynorm te Amersfoort opgericht door ir. Alexander Horowitz. Begin 1950 presenteert N.V. Polynorm de nieuwste na-oorlogse bouwwijze, dat in zijn beginstadium, veel gelijkenis vertoont met meccano. Het is het eerste zuivere montagesysteem waarbij het huis met uitzondering van de fundering “volkomen droog” in elkaar wordt gezet. Alle onderdelen worden bevestigd met bouten, schroeven, klemmen, enz. Aan een in elkaar te schuiven stalen skelet worden betonplaten gehangen, bevestigd met boutjes. De buitenmuren worden voorzien van een isolatiemat van steenwol die nauwkeurig past tussen de delen van het staalskelet. De binnenbekleding bestaat uit fabrieksmatig gemaakte platen van cement en hout, die of in verschillende kleuren of voorzien zijn van een bekleding al naar gelang de ruimte waarin zij zullen worden toegepast. Alle elementen worden zuiver op maat aangevoerd en zijn de onderdelen eenmaal gemonteerd dan is het werk af en ter plaatse zal geen schilder, metselaar of stucadoor meer nodig zijn. Najaar 1951 worden de eerste woningen betrokken.

De woningen staan in Lievendaal, Strijp en zijn als noodwoningen gebouwd. Het Woonbedrijf HHvL/SWS heeft een flinke investering gedaan door enkele woningen op het TU-terrein te herbouwen.

Uit onze notulen:

29 augustus 2018

De TU/e wil af van de polynormwoningen op het terrein. Waar kunnen die heen?

15 november 2017

Het Polynormhuis gaat mogelijk naar van het TU/e-terrein naar Strijp T verhuizen.

13 maart 2013

Enkele jaren geleden is op het TU/e-terrein een Strijpse polynormwoning herbouwd om die zo te bewaren. Dit pand wordt nu al weer bedreigd met sanering. De Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed schrijft een brief aan de TU/e en het grondbedrijf. Wij zullen dat ook doen.

6 januari 2006

De Polynormwoningen worden gesloopt. Twee zullen op het TU/e-terrein worden herbouwd en in mei feestelijk worden heropend tijdens een symposium.

Project: Polynormwoningen
Adres: diverse adressen, Eindhoven
Bouwjaar: 1951
Probleem: noodwoningen met bijzondere bouwstructuur zouden door sloop verdwijnen
Doel: behoud van enkele woningen
Resultaat: Een viertal woningen is van sloop gespaard gebleven en wordt binnenkort door de afdeling Bouwkunde van de TU/Eindhoven op het terrein van de TU herbouwd.