Villa dokter Kramer Europalaan

Projectontwikkelaar MeBaVerDi (Met Bananen Verdiend) heeft de villa gekocht. Door het bouwen van een aanbouw tegen de villa en het intern verbouwen hoopt de projectontwikkelaar het pand rendabel te kunnen maken. (lees: Hij wil er dus veel geld mee verdienen.)
De Van Abbestichting heeft overwogen aangifte te doen bij de politie van een strafbaar feit, omdat MeBaVerDi zonder monumentenvergunning delen van het interieur (stucplafonds) heeft gesloopt. Uiteindelijk is gekozen voor overleg met de gemeentelijke afdelingen die verantwoordelijk zijn voor vergunningen en toezicht. Inmiddels zijn er wel enkele sloopvergunningen afgegeven. We houden de zaak nog steeds in de gaten.

Uit onze notulen:

18 mei 2011

Aan de buitenzijde ziet het pand er niet slecht uit, binnen is behalve de trap, lambrisering (origineel?) en enkel plafonds niet veel over.

7 november 2010

Geen toestemming gehad om het pand te bezoeken. We proberen het later nog eens.

22 september 2010

De trap zou teruggebracht zijn in het pand. Hoe de toestand van de lambrisering is, kan misschien duidelijk worden als we het pand kunnen bezoeken.

21 juli 2010

De trap zou volgens een zegsman van Van Ewijk niet te koop zijn aangeboden. Ook de lambrisering wordt gehandhaafd en zo nodig hersteld. Een van onze bestuursleden zal vragen of hij het pand eens van binnen mag zien.

26 mei 2010

Volgens Van Ewijk zou het interieur van de villa zijn opgeslagen. Op internet wordt echter de trap te koop aangeboden. Een van onze bestuursleden zal contact met Van Ewijk opnemen en daarna eventueel ook met Vissers van de gemeente.

14 april 2010

De vernielde zaken binnen in het gebouw worden hersteld, er mag een bijgebouw worden toegevoegd, dat via een glazen “sluis” met de villa wordt verbonden. De monumentenvergunning is verleend.

13 januari 2010

Het pand is binnen compleet gesloopt.

1 juli 2009

Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het Virginisch Schip in de Vrijstraat, het pand aan de Europalaan 150 en het Paulushuis aan de Strijpsestraat wordt besloten aangifte te doen tegen de resp. eigenaars en tegen de gemeente. Het pand aan de Europalaan is door de eigenaar van binnen voor een groot deel gsloopt. Zelfs de trap schijnt te zijn verdwenen.

Project: Villa dokter Kramer Europalaan
Adres: Europalaan 150, Eindhoven
Bouwjaar: 
1911
Probleem: 
bedreiging van het aanzcht van de villa door een bijbouw en sloop van monumentale delen van het interieur door een projectontwikkelaar
Doel:
 voorkomen van bijbouw en stopzetten van interne sloop
Voorlopig resultaat: de vinger aan de pols houden