Witte Dorp
De wijk Tuindorp is tussen 1937 en 1939 gebouwd onder architectuur van de bekende architect Dudok. In latere jaren zijn alle panden in de wijk wit geschilderd, wat het de bijnaam ‘Witte Dorp’ gaf. Inmiddels is de gehele wijk benoemd tot Beschermd stadsgezicht en zijn alle panden op de Rijksmonumentenlijst geplaatst, iets wat zeer bijzonder is in Nederland.
Enkele bewoners van de wijk wilden verbouwing plegen aan hun woning, door bijvoorbeeld dakkapellen of serres te bouwen. De Van Abbestichting heeft -op verzoek van de bewonersorganisatie-, geageerd tegen deze bouwplannen en overleg gepleegd met onder andere de Gemeentelijke Monumentencommissie. Deze laatste heeft zijn veto uitgesproken over een aantal bouwplannen. Naar aanleiding van deze problematiek zijn er richtlijnen opgesteld door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en is er een aantal voorbeelden van dakkapellen en serres voorgesteld, die in overeenstemming zijn met de architectuur zoals die door Dudok bedacht is. De bewonersorganisatie heeft een heel belangrijke rol gespeeld bij dit project.
Uit onze notulen:
Project: Witte Dorp
Adres: wijk Tuindorp, Eindhoven
Bouwjaar: 1937-1939
Probleem: De individuele verbouwing van dakkapellen en de aanbouw van serres van enkele panden zou de architectonische eenheid van deze Rijksmonumentenbuurt aantasten.
Doel: behoud zeldzaam architectonisch-, sociaal/cultureel erfgoed
Resultaat: De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft naar aanleiding van dit project, mede op ons verzoek, richtlijnen opgesteld voor verbouwingen.
25 april 2018
De bewoners van het Witte Dorp willen een eenvoudigere procedure voor een omgevingsvergunning bij veel aangevraagde wijzigingen.
19 januari 2007
In het Witte Dorp is de rust nog niet terug. Er wordt nu een enquête gehouden over de aanbouwen.
In “de Wilgenhof” wordt binnenkort informatie gegeven over het komende nieuwe bestemmingsplan Stratum binnen de Ring, dat ook voor het Witte Dorp van belang is. Informatie is ook te vinden op www.bestemmingsplannen. Wellicht kunnen wij voor de vaststelling nog een rol spelen.
16 januari 2007
In het Witte Dorp wordt een enquête gehouden over de aanbouwen.
31 oktober 2006
In de omgeving van het Witte Dorp worden de oude gietijzeren lantaarnpalen vervangen door aluminium exemplaren. Merkwaardigerwijs gebeurde in het Villapark het tegenovergestelde. Nu wordt getracht te achterhalen waar de gietijzeren lantaarnpalen zijn gebleven. Mogelijk worden ze verkocht en koopt de gemeente de palen dan later weer terug. Dat gebeurde ook al met partijen straatstenen.